

Ziarno pszenicy okrągłoziarnowej.
Pszenica okrągłoziarnowa to roślina endemiczna dla południowego Pakistanu i północno-zachodnich Indii. Gatunek ten zniknął z uprawy na początku XX wieku, po Zielonej Rewolucji, która wprowadziła nowoczesne odmiany pszenicy. Pszenica okrągłoziarnowa jest formą nieoplewioną, całkowicie wymłacalną z plewek. Gatunek ten należy do grupy pszenic heksaploidalnych. Jedyną odmianą uprawną objętą ochroną prawną w Polsce (wpisaną do Księgi Ochrony wyłącznego prawa do odmiany w 2020 r.) jest ‘Trispa’, wyselekcjonowana w Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy. Odmiana ta wykształca długie (65-80 cm), dość sztywne źdźbła. Część nadziemna rośliny pokryta jest woskowym nalotem (na pochwie liścia flagowego bardzo silnym, na blaszce średnim), co zwiększa jej odporność na suszę. Kłos tej pszenicy jest biały, piramidalny, średnio-zbity, krótki, o długości 5-6 cm. Kłoski są dwu- lub trzykwiatowe, jedno- lub dwuziarnowe. Na kłosie widoczne są krótkie ostki. Ziarna pszenicy okrągłoziarnowej są półkuliste, z płytką bruzdką. Masa tysiąca ziaren wynosi przeciętnie ok. 30 g, a ciężar objętościowy 80 kg·hl-1.
Brak opinii do tego produktu.