

Ziarna dzikiego żyta krzycy do samodzielnego mielenia
Żyto jest rośliną należąca do rodziny traw.
Uprawiane jest głównie w krajach Europy i Azji.
Ziarna żyta są bogate w wiele składników odżywczych np. żelazo, fosfor, sód, potas, jod i wapń.
Ziarna żyta mają zawierają także fitoestrogeny, które obniżają ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziałają chorobie wieńcowej i osteoporozie. Są one również przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki oraz mają właściwości grzybobójcze.
Ziarna żyta idealnie nadają się do domowych młynków. Pozwalają przygotować samodzielnie świeżo-mieloną mąkę.
Żyto wykazuje właściwości: wzmacniające, oczyszczające, witaminizujące, przeciwzakrzepowe, uspokajające, regulujące trawienie
Żyto zaleca się przy: dolegliwościach nerek, chorobach wątroby, łamliwości kości, nadciśnieniu, arteriosklerozie, dolegliwościach trawiennych, anemii.
Wartość odżywcza 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna | 1258 kJ / 301 kcal |
Tłuszcz | 2,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,31 g |
Węglowodany | 74,2 g |
w tym cukry | 2,5 g |
Białko | 11 g |
Błonnik | 12,9 g |
Sól | 0,01 g |
Produkt zawiera alergen - BIAŁKA GLUTENU
Oferowana mąka jest wytwarzana z ziarna pszenicy orkisz wolnej od modyfikacji genetycznych.
Kraj pochodzenia produktu: Polska
W zakładzie wykorzystuje się alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzechy, sezam, soję, mleko, gorczycę, seler, związki siarki. Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
Najlepiej spożyć - Data na opakowaniu.
Przedstawione zdjęcia produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie mogą się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.