

Suszone kiełki gryki w płatkach. Gotowe do bezpośredniego spożycia. Nie wymagają obróbki cieplnej. Zawierają znacznie więcej wartościowych składników odzywczych w porównaniu do nie kiełkowanych ziaren.
Gryka jest ważnym żródłem rutyny, która leczy problemy z żyłami, hemoroidami i żylakami.
Na obszarze Polski zaczęto ją uprawiać na przełomie XI i XII wieku, kiedy została przywieziona ze wschodu.
W ostatnich latach obserwujemy ogólnoświatowy renesans uprawy gryki. Wynika to ze względów zdrowotnych, dietetycznych i ogólnie ze zwiekszonego zainteresowania ludzi racjonalnym odżywianiem oraz dążeniem do zwalczania chorób cywilizacyjnych.
Suszone płatki kiełek gryki.
Kiełki są bardziej strawne niż ziarna i mają więcej wartości odżywczych w porównaniu do nie kiełkowanych ziaren.
Kiełkowanie znacznie zwiększa zawartość błonnika gryczanego.
Płatki są delikatne, chrupiące i delikatnie pachną orzechami.
Nadają się do natychmiastowego spożycia!
To idealny dodatek do jogurtów, sałatek, past, deserów, zup, kaszy !
Gryka traci swój typowy smak przez kiełkowanie.
Kiełkowanie to proces, który ma na celu dostarczenie składników odżywczych do organizmu - zarodka. Po namoczeniu w ziarnie zaczyna zachodzić kaskada reakcji biochemicznych - skrobie, białka i tłuszcze są stopniowo rozkładane w wewnętrznej części ziarna. To sprawia, że kiełkowane ziarno jest bardziej strawne w porównaniu z ziarnem nie kiełkującym.
Dzięki obróbce cieplnej kiełkowane produkty nadają się do natychmiastowego spożycia.
Kiełkowane bezglutenowe ziarna gryki są bardzo smaczne w owsiance, sałatce lub paście, z jogurtem itp.
Produkcja kiełek gryki odbywa się w kilku fazach: - Po pierwsze ziarna poddawane są dokładnej selekcji - wybierane są nasiona tylko o wysokiej jakości. Następnie ziarna są czyszczone. Czyszczenie jest procesem wieloetapowym, gdzie w pierwszym momencie ziarna namacza się w wodzie, aby zmyć z nich wszystkie zanieczyszczenia, a następnie moczy celem kiełkowania.
Ziarna są kiełkowane w ciągu 24 do 48 w monitorowanych warunkach.
Następnie kiełki poddawane są obróbce cieplnej, która zatrzymuje proces kiełkowania w optymalnej fazie kiełkowania, tak aby zgromadziły się w nich jak największe ilości składników odzywczych. Kiełki zostają wysuszone i zapakowane.
Wartość odżywcza kiełkek w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 1515kJ / 359 kcal |
Tłuszcz | 1,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 0,3 g |
Węglowodany | 53 g |
w tym cukry | 2,2 g |
Błonnik | 16 g |
Białko | 25g |
Sól | 0,02 g |
Kraj pochodzenia : Czechy
W zakładzie wykorzystuje się alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzechy, sezam, soją mleko, gorczycę, seler, związki siarki. Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przechowywac w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed końcem: Data na opakowaniu.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie mogą się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.