Mąka Krzyca z dzikiego leśnego żyta
Mąka z Krzycy czyli pradawnej odmiany żyta nazywanej dzikim żytem Typ pełnoziarnista drobnomielona.
Krzyca zwana żytem świętojańskim, czy też żytem leśnym, dzikim, to jedna z odmian żyta znana ludziom od wieków. Jeszcze w XIX wieku była powszechnie uprawiana w całej Europie środkowej
Jeszcze w XIX wieku była powszechnie uprawiana w całej Europie środkowej
Jest to odmiana żyta, która wykazuje niebywałą zdolność do regeneracji i krzewienia. Odporność na niesprzyjające warunki klimatyczne i glebowe, ale daje niewielki plon ziarna.
Chleb wypiekany z mąki z żyta Krzyca zachowuje dłużej świeżość.
Wartości odżywcza mąki pełnoziarnistej z dzikiego żyta w 100g: |
|
Wartość energetyczna | 1374 kJ / 326 kcal |
Białko | 11,0 g |
Węglowodany | 57 g |
w tym cukry | 1 g |
Tłuszcz | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1 g |
Błonnik | 18 g |
Sól | 0,003 g |
Produkt zawiera alergen BIAŁKA GLUTENU
Kraj pochodzenia - Kraje UE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przezd końcem - Data na opakowaniu
W zakładzie wykorzystuje się alergeny, zboża zawierające gluten, jaja, orzechy arachidowe, soję, mleko, orzechy, seler, gorczycę, sezam, związki siarki.
Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie moga się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.