Mąka z samopszy pełnoziarnista
Pełnoziarnista mąka z pradawnej odmiany zboża pszenicy samopszy o dużej zawartości karatenoidów, mikro i makroelementów, oraz aminokwasów egzogennych.
Samopsza (łac. Triticum monococcum) to dzika odmiana pszenicy. Pochodzi z Persji, gdzie była znana ponad 7 tysięcy lat temu. Samopsza była jednym z pierwszych zbóż, które zostały wprowadzone do uprawy przez człowieka.
Ziarna samopszy są o połowę mniejsze, niż ziarna pszenicy zwyczajnej, zebrane są w wąski, spłaszczony dwurzędowy kłos. Posiadają twarde osłonki, dzięki czemu zboże to jest bardziej odporne na choroby oraz zawiera więcej antyoksydantów i minerałów. Samopsza daje niskie plony, jednak jej zaletą jest to, że zboże to można uprawiać na nieurodzajnych terenach czy w trudnych warunkach klimatycznych.
Samopsza zawiera znacznie więcej białka niż obecnie uprawiana pszenica.
To pradawne zboże zawiera nie występujące w innych zbożach cenne dla nas aminokwasy:
fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę, izoleucynę, korzystnie wpływające na układ nerwowy.
Ziarna tego zboża zwierają nawet 30 razy więcej witaminy A, niż współczesne odmiany pszenicy, która korzystnie wpływa na pracę ludzkiego oka.
Ponadto samopsza jest bogata witaminę E,B2, beta- karoten, luteinę, antyoksydanty oraz minerały: magnez, żelazo, cynk, mangan, krzem.
Mąka z samopszy ma delikatny orzechowy posmak oraz ma lekko żółtawe zabarwienie.
Jest doskonałym surowcem do wypieku razowego pieczywa.
Pełen przemiał to metoda mielenia pełnych ziaren (bielma ziarna jak i jej pokrycia, z którego powstają otręby).
Taka mąka ma ciemniejszy kolor, bowiem zawiera otręby.
Właśnie dzięki temu jest bogata w błonnik oraz szereg witamin i składników mineralnych.
Wartość odzywcza w 100g produktu. |
|
Wartość energetyczna | 1361 kJ / 325 kcal |
Białko | 15 g |
Węglowodany | 58 g |
w tym cukry | 1,5 g |
Tłuszcz | 2,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Błonnik | 9 g |
Sól | 0,003 g |
Produkt zawiera alergan: BIAŁKA GLUTENU
Kraj pochodzenia produktu: Polska
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przezd końcem - Data na opakowaniu
W zakładzie wykorzystuje się alergeny, zboża zawierające gluten, jaja, orzechy arachidowe, soję, mleko, orzechy, seler, gorczycę, sezam, związki siarki.
Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie moga się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.