

Rodzynki sułtanki tureckie
Rodzynki sułtanki to małe suszone owoce bezpestkowych winogron. Mogą być spożywane ma surowo jako przekąska a także jako dodatek do dań i ciast.
Wyśmienicie sprawdzą się przy pieczeniu sernika, ze względu na mały rozmiar nie osiadają tak szybko na spód ciasta.
Rodzynki są drobne i mięsiste, nie zawierają dodatku cukru. Mają słodki i przyjemny smak.
Rodzynki wykazują właściwości: napotne, moczopędne, oczyszczające, ściągające, gojące, przeciwkrwotoczne, witaminzujące.
Rodzynki można stosować w przypadku wewnętrznych krwawień, czerwonki, kamicy moczowej, reumatyzmu, krwiopluciu, krwawych wymiotów, nieżytu przewodu pokarmowego, chorób wątroby, biegunki, zaparciom, hemoroidów, otyłości, zaburzeń przemiany materii, zatruć, astmy oskrzelowej, awitaminozy, podagry.
Rodzynki są dobrym źródłem witamin: B1, B2, B3, B6, K oraz wapnia, magnezu, boru, fosforu, żelaza, fluoru, krzemu, potasu, manganu, miedzi. Zawierają dużo przeciwutleniaczy. o silnym działaniu antynowotworowym oraz błonnika pokarmowego.
Rodzynki chronią przed chorobami serca; regulują ciśnienie krwi; zapobiegają wzrostowi "złego" cholesterolu we krwi; opóźniają pojawianie się oznak starzenia się skóry; zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych; regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom; wspomagają układ nerwowy w tym poprawiają pamięć i koncentrację; zapobiegają osteoporozie; wspomagają pracę wątroby; dzięki obecności krzemu wzmacniają włosy i paznokcie.
Kraj pochodzenia - Turcja
Wartość odżywcza rodzynek w 100 g produktu:
Wartość odżywcza 100g:
Wartość energetyczna 1051kJ/ 299kcal;
Tłuszcz 0,46 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g;
Białko 2,8 g; Węglowodany 79 g w tym cukry 59 g;
Błonnik 3,7 g; Sól 0,05;
Brak opinii do tego produktu.