- -20%
Orkiszowa mąka grubomielona- śruta orkiszowa pełnoziarnista
Śruta orkiszowa średnia - mąka grubomielona to zdrowy dodatek do wypieku pieczywa.
Orkisz
to pradawne zboże z gatunku pszenic uprawiane od wieków szczególnie w starożytności i średniowieczu.
Ziarna orkiszu cechuje naturalne bogactwo białka, witaminy B1, błonnika oraz składników mineralnych takich jak żelazo, fosfor i magnez.
Śruta orkiszowa jest idealnym dodatkiem do wypieku zdrowego chleba.
Śruta orkiszowa średnia jest produktem otrzymanym poprzez jednorazowe rozdrobnienie ziaren orkiszu poprzez ich rozkruszenie w śrutowniku.
Proces rozdrobnienia polega na rozkruszeniu ziarna w specjalnym urządzeniu – śrutowniku.
Chleb upieczony ze śruty piekarniczej nazywany jest chlebem śrutowym i nie jest uznawany za chleb pełnoziarnisty. Przygotowując taki chleb, warto zalać śrutę gorącą wodą i odstawić na co najmniej 4 godziny, aby napęczniała.
Wartość odżywcza 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 332 kcal |
Węglowodany | 55,1 g |
w tym cukry | 2,3 g |
Tłuszcz | 2,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Białko | 16,7 g |
Błonnik | 10,0 g |
Sól | <0,03 g |
Produkt zawiera alergen - BIAŁKA GLUTENU
Oferowana śruta orkiszowa jest wytwarzana z ziarna pszenicy orkisz wolnej od modyfikacji genetycznych.
Kraj pochodzenia produktu - kraje UE
W zakładzie wykorzystuje się alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzechy, sezam, soję, mleko, gorczycę, seler, związki siarki. Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
Najlepiej spożyć - Data na opakowaniu.
Brak opinii do tego produktu.