

Ziarna komosy ryżowej białej
Komosa ryżowa - pseudozboże pochodzące z Ameryki Południowej.
Biała komosa ryżowa, najpopularniejsza, najłagodniejsza i najmniej chrupiąca, najszybciej się gotuje 10–15 minut.
To świetny zamiennik dla różnych kasz, ziemniaków czy ryżu do obiadów. Ciekawy pomysł na śniadania zarówno na słodko, jak i słono. Warto wypróbować ją z warzywami, owocami czy mięsem.
Biała komosa ryżowa posiada dużą zawartość witaminy E, D, B, oraz minerały takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo czy potas
Pochodzi z regionu andyjskiego w północno-zachodniej Ameryce Południowej. Po raz pierwszy była używana do karmienia zwierząt gospodarskich 5,2–7 tysięcy lat temu, a do spożycia przez ludzi 3–4 tysiące lat temu w dorzeczu jeziora Titicaca w Peru i Boliwii.
ziarna komosy ryżowej QUINOA
Wartość odżywcza 100 g : Wartość energetyczna 1497 kJ / 355 kcal;
Tłuszcz 5,5 g , w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,71 g;
Węglowodany - 57,8 g w tym cukry - 0 g;
Białko - 6,8 g ; Błonnik 15,1 g; Sól- 0,018g;
Brak opinii do tego produktu.