

Suszone kiełki gryki. Gotowe do bezpośredniego spożycia. Nie wymagają obróbki cieplnej. Zawierają znacznie więcej wartościowych składników odzywczych w porównaniu do nie kiełkowanych ziaren.
Gryka jest ważnym żródłem rutyny, która leczy problemy z żyłami, hemoroidami i żylakami.
Na obszarze Polski zaczęto ją uprawiać na przełomie XI i XII wieku, kiedy została przywieziona ze wschodu.
W ostatnich latach obserwujemy ogólnoświatowy renesans uprawy gryki. Wynika to ze względów zdrowotnych, dietetycznych i ogólnie ze zwiekszonego zainteresowania ludzi racjonalnym odżywianiem oraz dążeniem do zwalczania chorób cywilizacyjnych.
Suszone kiełek gryki.
Kiełki są bardziej strawne niż ziarna i mają więcej wartości odżywczych w porównaniu do nie kiełkowanych ziaren.
Kiełkowanie znacznie zwiększa zawartośc błonnika gryczanego.
Kiełki są delikatne, chrupiące i delikatnie pachną orzechami.
Nadają się do natychmiastowego spożycia!
To idealny dodatek do jogurtów,sałatek, past, deserów, zup, kaszy !
Gryka traci swój typowy smak przez kiełkowanie.
Kiełkowanie to proces, który ma na celu dostarczenie składników odżywczych do organizmu - zarodka. Po namoczeniu w ziarnie zaczyna zachodzić kaskada reakcji biochemicznych - skrobie, białka i tłuszcze są stopniowo rozkładane w wewnętrznej części ziarna. To sprawia, że kiełkowane ziarno jest bardziej strawne w porównaniu z ziarnem nie kiełkującym.
Dzięki obróbce cieplnej kiełkowane produkty nadają się do natychmiastowego spożycia.
Kiełkowane bezglutenowe ziarna gryki są bardzo smaczne w owsiance, sałatce lub paście, z jogurtem itp.
Produkcja kiełek gryki odbywa się w kilku fazach: - Po pierwsze ziarna poddawane są dokładnej selekcji - wybierane są nasiona tylko o wysokiej jakości. Następnie ziarna są czyszczone. Czyszczenie jest procesem wieloetapowym, gdzie w pierwszym momencie ziarna namacza się w wodzie, aby zmyć z nich wszystkie zanieczyszczenia, a następnie moczy celem kiełkowania.
Ziarna są kiełkowane w ciągu 24 do 48 w monitorowanych warunkach.
Następnie kiełki poddawane są obróbce cieplnej, która zatrzymuje proces kiełkowania w optymalnej fazie kiełkowania, tak aby zgromadziły się w nich jak największe ilości składników odzywczych. Kiełki zostają wysuszone i zapakowane.
Gryka wykazuje własciwości oczyszczające, obniżające cisnienie krwi, wzmacniające, przeciwbólowe, przeciwreumatyczne, przeciwkrwotoczne.
Grykę stosuje się przy nadciśnieniu, miażdżycy, krwawieniach wewnętrznyc, hemoroidach, reumatyzmie, nerwobólach, dolegliwosciach wieku podeszłego, łuszczycy, nadmiernych krwawieniach miesięcznych.
Wartość odżywcza kiełkek gryki w 100g produktu |
|
Wartość energetyczna | 1624 kJ / 384 kcal |
Tłuszcz | 3,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 0,7 g |
Węglowodany | 72 g |
w tym cukry | 0,9 g |
Błonnik | 5,1 g |
Białko | 13 g |
Sól | 0,01 g |
Kraj pochodzenia : Czechy
W zakładzie wykorzystuje się alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzechy, sezam, soją mleko, gorczycę, seler, związki siarki. Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przechowywac w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed końcem: Data na opakowaniu.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie mogą się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.