agar
Agar - vegański zagęstnik z krasnorostów
AGAR
naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego pozyskiwany z krasnorostów - wodorostów morskich .
Bezwonny i bezsmakowy, zawiera mangan, magnez, żelazo, wapń, sód i cynk. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. Moc żelowania: 900 g/cm2 Symbol w żywności E-406. Stosowany w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny. Jeden z podstawowych składników kuchni molekularnej.
Agar rozpuszcza się w temperaturze już niewiele powyżej 80 stopni Celsjusza, ale najlepiej rozpuszczać go blisko temperatury wrzenia wody. Tężeje już w 32-39 stopniach. Żelowanie zachodzi poprzez ochładzaniu płynu z agarem. Nie ma potrzeby roztworu z agarem umieszczać w lodówce. Po zżelowaniu nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej. Można wielokrotnie podgrzewać i studzić uprzednio zżelowane płyny.
Brak opinii do tego produktu.