

Chrupki z gryki tatarki, zboża rzekomego, które zawiera duże ilości rutyny i cynku.
Chrupki z gryki tatarki to wyjątkowy produkt.
Proces wytwarzania chrupek jest opantenowany i tak prowadzony, aby otrzymany produkt nie miał gorzkiego posmaku charakterystycznego dla gryki tatarki, który jest efektem znacznej zawartości rutyny w ziarnach tej rosliny.
Skład: Mąka z gryki tatarki, białko grochu, drożdże (substancja pomocnicza).
Gryka tatarska jest prastarym zbożem rzekomym i jest uprawiana od wieków w Europie i Azji. Charakteryzuje się między innymi wysoka zawartością cynku.
Nasiona gryki tatarki mają wysoką zawartośc rutyny, która może sięgać w nasionech od 1,2 do 1,6% w suchej masie, co jest wartością ponad stukrotnie większą od zawartości rutyny w gryce zwyczajnej (ok. 0,01%).
Rutyna to flawonoid pochodzenia roślinnego. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjnie. Wzmacnia organizm, uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca.
Chrupki z gryki tatarki zastosowane wzbogacą wypieki, oraz nadają im niepowtarzalny mak.
W wypiekach zalecana ilość użycia to 5% w stosunku do użytych mąk.
Chrupki można stosować jako składnik muslii.
Wartość odżywcza produktu w 100g. |
|
Wartość energetycza | 1543 kJ/ 365 kcal |
Białko | 14,4 g |
Węglowodany | 65,7 g |
w tym cukry | 1 g |
Tłuszcz | 3,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,65 g |
Błonnik | 5,57 g |
Sól | 0,08 g |
CYNK | 49,4 mg |
Skład: Mąka pełnoziarnista z gryki tatarki, białko grochu, drożdże
Kraj pochodzenia produktu: Niemcy
W zakładzie wykorzystuje się alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzechy, sezam, soję, mleko, gorczycę, seler, związki siarki. Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
Najlepiej spożyć - Data na opakowaniu.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie moga się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.