

ziarna kolendry
Kolendra wykazuje działanie: wspomagające pracę układu trawiennego, a przede wszystkim żołądka i jelit; zmniejsza ryzyko powstawania wzdęć; reguluje przemianę materii; pobudza apetyt; przeciwbakteryjne; przeciwgrzybiczne; przeciwskurczowe; wiatropędne; przeciwbólowe;
Kolendrę stosuje się na niestrawność, brak apetytu, nieżyty żołądka i jelit, wzdęcia, bóle brzucha, kolki brzuszne, biegunki, czerwonkę, robaczyce.
bardzo aromatyczna przyprawa
Kolendra to jedna z najstarszych przypraw na świecie uprawianych przez człowieka. Stosowana od starożytności. Ze względu na właściwości zalecał ją swoim pacjentom już Hipokrates, ojciec dzisiejszej medycyny. Kolendra wspomaga trawienie, układ sercowo-naczyniowy, korzystnie wpływa na skórę, a także ma korzystny wpływ na apetyt. Przyczynia się do utrzymania prawidłowej odporności organizmu, a obecne w niej przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki przyspieszające procesy starzenia się organizmu.
We Francji w 812 roku pojawiła się w spisie inwentarza ogrodów królewskich Karola Wielkiego, a na polskich ziemiach znana jest od średniowiecza.
Dojrzałe nasiona są słodkie, łagodne i aromatyczne; ich smak ma wyczuwalną, delikatną nutkę skórki pomarańczowej czy cytryny. Doskonale nadają się do ostrych indyjskich, meksykańskich czy bliskowschodnich potraw. Można używać ich do przyprawiania ryb. Prosta i wyrafinowana jednocześnie kolendra nada im wyrazistego charakteru i zniweluje mulisty posmak słodkowodnych gatunków.
Będzie również znakomita jako składnik marynat do mięs lub smakowite urozmaicenie sosów do sałatek. Kolendrę w ziarnach można dodać też do bigosu, wzbogacając tą potrawę o nowy wymiar dodając jej lekkości i podkreślając słodkawe nuty.
Brak opinii do tego produktu.