

Mąka z pradawnej odmiany pszenicy purpurowej o charakterystycznym kolorze, smaku i zapachu.
Mąka z prastarej pszenicy Pur Pur.
Chleb z niej wypieczony ma purpurowy kolor oraz charakterystyczny smak, jest bogaty w błonnik oraz antocyjany, jest także niskokaloryczny.
Purpurowy kolor pochodzi od antocyjanów znajdujących się w ziarnach tej prapszenicy. Działają one antyutleniająco, a tym samym mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia.
Lekarze przypisują antocyjanom różnorodny, pozytywny wpływ na ludzki organizm. Chronią w naturalny sposób ludzkie komórki, ponieważ działają antyutleniająco i wychwytują wolne rodniki zapobiegając powstawaniu komórek nowotworowych. Zawartość antocyjanów w pszenicy Pur Pur jest dziesięciokrotnie większa od ich zawartości w zwykłej pszenicy.
Zaletą tek prapszenicy pochodzącej ze wschodniej Afryki jest fakt, że przez wieki nie była ona modyfikowana, gdyż nie należała do pszenic na tyle popularnych, aby je uprawiać na masową skalę.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100g: | |
Wartość energetyczna | 1381 kJ / 327 kacl |
Białko | 12,5 g |
Węglowodany | 58,1 g |
w tym cukier | 1,7 g |
Tłuszcze | 2,0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
Błonnik | 13,3 g |
Sód | 0,008 g |
Produkt zawiera alergan: BIAŁKA GLUTENU
Kraj pochodzenia produktu: Niemcy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przezd końcem - Data na opakowaniu
W zakładzie wykorzystuje się alergeny, zboża zawierające gluten, jaja, orzechy arachidowe, soję, mleko, orzechy, seler, gorczycę, sezam, związki siarki.
Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie moga się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.