

Suszone kiełki owsa w płatkach. Gotowe do bezpośredniego spożycia. Nie wymagają obróbki cieplnej. Zawierają znacznie więcej wartościowych składników odzywczych w porównaniu do nie kiełkowanych ziaren.
Niezwykłe wartości odżywcze owsa wynikają zwłaszcza z wysokiej zawartości białek, oraz z odpowiedniego stosunku poszczególnych aminokwasów.
Aminokwasy egzogenne jak metionina i lizyna podwyższają wartość biologiczna białek owsa.
Pozytywny wpływ na zdrowie ma także zawartość tłuszczu i odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych i wielonasyconych oraz wysoka zawartość kwasu linolowego.
Bardzo duży wpływ na prozrowotnośc owsa maja także węglowodany o wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika,
polisacharydy zawierające betaglukany, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Suszone kiełki ziaren owsa w płatkach są lepiej strawne niż ziarna i zwykłe płatki owsiane.
Mają także więcej wartości odżywczych. Kiełkowanie znacznie zwiększa wartość odżywczą.
Nadają się do natychmiastowego spożycia!
To idealny dodatek do jogurtów, deserów, sałatek, past!
Kiełkowanie to proces, który ma na celu dostarczenie składników odżywczych do organizmu - zarodka. Po namoczeniu w ziarnie zaczyna zachodzić kaskada reakcji biochemicznych - skrobie, białka i tłuszcze są stopniowo rozkładane w wewnętrznej części ziarna. To sprawia, że kiełkowane ziarno jest bardziej strawne w porównaniu z ziarnem nie kiełkującym.
Dzięki obróbce cieplnej kiełkowane produkty nadają się do natychmiastowego spożycia. Kiełkowane ziarna owsa są bardzo smaczne i idealnie nadają się do musli, jogurtów, mleka, soku i wszelkich deserów oraz past sałatek itp.
Produkcja kiełek owsa odbywa się w kilku fazach: - Po pierwsze ziarna poddawane są dokładnej selekcji - wybierane są nasiona tylko o wysokiej jakości. Następnie ziarna są czyszczone.
Czyszczenie jest procesem wieloetapowym, gdzie w pierwszym momencie ziarna namacza się w wodzie, aby zmyć z nich wszystkie zanieczyszczenia, a następnie moczy celem kiełkowania.
Ziarna są kiełkowane w ciągu 24 do 48 w monitorowanych warunkach. Następnie kiełki poddawane są obróbce cieplnej, która zatrzymuje proces kiełkowania w optymalnej fazie kiełkowania, tak aby zgromadziły się w nich jak największe ilości składników odzywczych.
Kiełki zostają wysuszone i zapakowane
Wartość odżywcza kiełkek owsa w 100g produktu |
|
Wartość energetyczna | 1636kJ / 388 kcal |
Tłuszcz | 6,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 1 g |
Węglowodany | 63 g |
w tym cukry | 2,2 g |
Błonnik | 7,2 g |
Białko | 16 g |
Sól | 0,01 g |
Kraj pochodzenia : Czechy
W zakładzie wykorzystuje się alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzechy, sezam, soją mleko, gorczycę, seler, związki siarki. Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przechowywac w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed końcem: Data na opakowaniu.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie mogą się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.