Kiełki QUINOA - komosy ryżowej
Suszone kiełki komosy ryżowej czerwonej - kiełki QUINOA - to wyselekcjonowane ziarna o wysokiej sile kiełkowania, poddane procesowi biochemicznemu, w wyniku którego uwalniają swoją biodostępną wartość odżywczą.
Suszone kiełki komosy ryżowej czerwonej - kiełki QUINOA - to wyselekcjonowane ziarna o wysokiej sile kiełkowania, poddane procesowi biochemicznemu, w wyniku którego uwalniają swoją biodostępną wartość odżywczą.
Komosę uważa się za najbardziej odżywczą pośród wszystkich ziaren stosowanych w kuchni.
Jest to bardzo stara roślina uprawiana w Andach w Ameryce Południowej już przed ponad 4000 lat.
Współcześnie zdobyła popularność dopiero w ostatnich dziesięcioleciach dzięki wysokiej i zrównoważonej zawartości ważnych substancji odżywczych.
Zawiera białko bardzo wysokiej jakości oraz wiele witamin i substancji mineralnych.
Białka ziarna zawierają zrównoważoną ilość aminokwasów.
Są bardzo bogate także w lizynę i metioninę, której brakuje w innych zbożach.
Białka komosy można porównywać z białkami mleka.
Bardzo ważne jest także to, że komosa nie zawiera glutenu.
Słowo "quinoa" pochodzi z języka Inków i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "matka ziarno".
Wykorzystuje się ją jak inne zboża, ale nie jest zaliczana do zbóż właściwych.
Należy do zbóż rzekomych, obok np. gryki i szarłatu.
Suszone kiełki komosy ryżowej czerwonej - quinoa to wyselekcjonowane ziarna o wysokiej sile kiełkowania,
poddane procesowi biochemicznemu, w wyniku którego uwalniają swoją bio-dostępną wartość odżywczą.
Są bardziej strawne niż ziarna i mają więcej własciwości odzywczych w porównaniu do nie kiełkowanych ziaren.
Kiełki mają delikatną, lekką chrupiącą strukturę.
Produkt gotowy do spożycia. Nie wymaga obróbki termicznej.
Idealny dodatek do sałatek, past, deserów, zup, kaszy !!!
Kiełkowanie to proces, który ma na celu dostarczenie składników odżywczych do organizmu - zarodka. Po namoczeniu w ziarnie zaczyna zachodzić kaskada reakcji biochemicznych - skrobie, białka i tłuszcze są stopniowo rozkładane w wewnętrznej części ziarna. To sprawia, że kiełkowane ziarno jest bardziej strawne w porównaniu z ziarnem nie kiełkującym.
Dzięki obróbce cieplnej kiełkowane produkty nadają się do natychmiastowego spożycia.
Kiełkowane bezglutenowe ziarna komosy są bardzo smaczne w owsiance, sałatce lub paście, z jogurtem itp.
Produkcja kiełek komosy odbywa się w kilku fazach: - Po pierwsze ziarna poddawane są dokładnej selekcji - wybierane są nasiona tylko o wysokiej jakości. Następnie ziarna są czyszczone. Czyszczenie jest procesem wieloetapowym, gdzie w pierwszym momencie ziarna namacza się w wodzie, aby zmyć z nich wszystkie zanieczyszczenia, a następnie moczy celem kiełkowania.
Ziarna są kiełkowane w ciągu 24 do 48 w monitorowanych warunkach.
Następnie kiełki poddawane są obróbce cieplnej, która zatrzymuje proces kiełkowania w optymalnej fazie kiełkowania, tak aby zgromadziły się w nich jak największe ilości składników odżywczych. Kiełki zostają wysuszone i zapakowane.
Wartość odżywcza kiełkek komosy ryżowej w 100g produktu |
|
Wartość energetyczna | 1660kJ / 394 kcal |
Tłuszcz | 6,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 0,6 g |
Węglowodany | 66 g |
w tym cukry | 3,2 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 12 g |
Sól | 0,01 g |
Kraj pochodzenia : Czechy
W zakładzie wykorzystuje się alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzechy, sezam, soją mleko, gorczycę, seler, związki siarki. Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przechowywac w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed końcem: Data na opakowaniu.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie mogą się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.