

Słodzik stołowy
Erytrytol to słodzik z kategorii polioli, czyli specyficznego rodzaju alkoholi.
Erytrytol cechuje się słodkością na poziomie 60-80% słodkości białego cukru, podobnie do niego też wygląda.
Wykorzystywany jest jako zamiennik cukru. Jest pomocny w procesie odchudzania. Zawiera jedyne 0,2 kcal na 1 g substancji. Erytrytol, w przeciwieństwie do wielu słodzików, charakteryzuje się odpornością na wysoką temperaturę, w związku z tym można zastępować nim cukier w wypiekach!
Nie ma wpływu na glikemię, czyli stężenie glukozy we krwi. Polecany jest więc cukrzykom, którzy muszą kontrolować glikemię i unikać produktów podwyższających znacznie jej wartości.
Spożywanie żywności/napojów zawierających erytrytol prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności/ napojów zawierających cukier.* Jest to zatem ważne dla osób chorych na cukrzyce, ale także tych, u których nadmierny wyrzut insuliny powoduje senność.
Brak opinii do tego produktu.