

Naturalny zakwas żytni z mąki pełnoziarnistej
Zakwas żytni na bazie mąki żytniej pełnoziarnistej to naturalny dodatek do każdego rodzaju pieczywa.
Dodając go do pieczywa żytniego, pszennego, orkiszowego jak i mieszanego zastępuje on nam naturalny kwas żytni przez co skraca proces wyprowadzania naturalnego kwasu.
Przy dozowaniu 0,5% - 4% na mąkę może być stosowany jako dodatek nadający aromat pieczywu wytwarzanemu z pieczywa pszennego.
Stosowany przy niższych dozowaniach w pieczywie pszennym i orkiszowym nadaje niepowtarzalny smak i aromat pieczywu.
Stosowany przy wyższych dozowaniach w pieczywie żytnim i mieszanym (pszennożytnim) zastępuje on naturalny kwas żytni skracając przez to proces wyprowadzenia naturalnego kwasu.
Można go użyć jako dokwaszacza do naturalnego kwasu.
Stosując naturalny zakwas żytni możesz cieszyć się smakiem tradycyjnego chleba po zaledwie kilku godzinach bez konieczności wyprowadzania naturalnego kwasu.
Wartość odżywcza 100 g : wartość energetyczna 1399 kJ / 335kcal
Białko - 8,4 g ; Węglowodany - 45,4 g w tym cukry - 3,0 g
Tłuszcz -1,6 g , w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Błonnik - 14,5 g ; Sól - 0,033g
Brak opinii do tego produktu.