Mąka z amarantusa - szarłatu

Mąka z amarantusa - szarłatu

Dostępne opcje
Cena 10,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 10,00 zł

Dostępny
Ilość sztuk
Musisz być zalogowany!

Premia za zakupy Liczba punktów lojalnościowych za produkt: 2

Mąka z nasion AMARANTUSA - szarłatu

Amarantus, nazwany zbożem XXI wieku, pod względem właściwości odżywczych nie ma sobie równych.

Zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak czy pszenica. 

Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Nasiona szarłatu są również bardzo bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Amarantus to też źródło wielu składników mineralnych, jak: wapń, magnez, fosfor i potas. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.

Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek.

Z powodzeniem mogą spożywać go osoby z miażdżycą, cukrzycą czy hiperlipidemią.

Wartości odżywcza mąki z amarantusa w 100 g produktu.

  • Wartość energetyczna: 1565kJ / 374kcal (w 100g produktu)
  • Tłuszcz: 6,51g
  • W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,66g
  • Węglowodany: 66,17g
  • W tym cukry: 2,5g
  • Białko: 14,45g
  • Błonnik: 9,3g
  • Sól: 0,008g
Średnia ocen:
0 5
z 0 ocen
Tylko użytkownicy, którzy już kupili produkt, mogą dodać recenzję.

Brak opinii do tego produktu.

Dodaj opinię

Mąka z amarantusa - szarłatu

Mąka z amarantusa - szarłatu

Mąka z amarantusa - szarłatu

monetization_on Napisz recenzję i otrzymaj kupon rabatowy 2%
*Ważny przez 30 dani
Nasze produkty
Przejdź do sklepu
Przejdź do sklepu
Przejdź do sklepu
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: