

Mąka z amarantusa - szarłatu
Amarantus, nazwany zbożem XXI wieku, pod względem właściwości odżywczych nie ma sobie równych.
Zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak czy pszenica.
Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Nasiona szarłatu są również bardzo bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Amarantus to też źródło wielu składników mineralnych, jak: wapń, magnez, fosfor i potas. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.
Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek.
Z powodzeniem mogą spożywać go osoby z miażdżycą, cukrzycą czy hiperlipidemią.
Wartości odżywcza mąki z amarantusa w 100 g produktu.
Brak opinii do tego produktu.