Guawa to egzotyczny owoc podobny w wyglądzie do jabłek. Suszone owoce powstają w procesie naturalnego suszenia dojrzałych owoców.
Guawa ma miękki słodki miąższ, który może być białawy, żółty lub lekko różowy.
Owoc może być także dodawany do ciast i deserów.
Guawa to niezwykle zdrowy owoc. Posiada w sobie bogactwo cennych wartości odżywczych. Z grona witamin zawartych w owocu możemy wymienić witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. W guawie znajdziemy również potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź i cynk. Owoc ten jest niskokaloryczny, więc jest idealny dla osób odchudzających się.
Guawa jest bogata w witaminę A, która przy regularnym przyswajaniu poprawia wzrok oraz spowalnia rozwój zaćmy. Witamina ta w połączeniu z beta-karotenem i witaminą C pomagają skórze zostać piękną i młodą. Chronią one przed wolnymi rodnikami które odpowiedzialne są za procesy starzenia. Wolne rodniki także przyczyniają się do powstawania nowotworów. Likopen, kwercetyna i inne polifenole zawarte w guawie działają przeciwnowotworowo zapobiegając powstawaniu wolnych rodników.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
kraj pochodzenia - Tajlandia
Składniki: Guawa (88,47%), cukier (10%), regulator kwasowości: kwasek cytrynowy(1,5%) substancja konserwująca - dwutlenek siarki, barwnik E102
opakowanie 200g
Brak opinii do tego produktu.