Pieprz Cayenne to ostra przyprawa otrzymywana ze sproszkowanych suszonych papryczek Chili odmiany Capsicum annuum odmian należących do grupy cayenne.
Zawiera kapsaicynę odpowiedzialną za ostry smak
w skali Scoville'a 9 mierzącej ostrość papryki) pieprz cayenne ma zwykle 30000-50000 SHU ( Scoville Heat Units).
Potencjalne właściwości zdrowotne:
- pobudza krążenie krwi
-może przyspieszać metabolizm
-stosowany miejscowo może łagodzić bóle mięśni i stawów ( w maściach)
W dużych ilościach może powodować podrażnienie żołądka lub problemy trawienne. Nie zaleca się go podawać osobom z wrzodami żołądka czy chorobami przewodu pokarmowego.
Nawet mała ilość może znacząco zaostrzyć smak potrawy.
Używa się go w daniach kuchni meksykańskiej, indyjskiej, tajskiej i wielu innych. Dodaje się do sosów, mieś, gulaszy, zup, a nawet czekolady i napojów jak np. lemoniady.
Inne produkty z tej samej kategorii