

Suszone kiełki soczewicy czerwonej to wyselekcjonowane ziarna o wysokiej sile kiełkowania, poddane procesowi biochemicznemu, w wyniku którego uwalniają swoją biodostępną wartość odżywczą.
Soczewica jest rośliną uprawianą od wielu wieków. Pierwsze wzmianki o soczewicy sięgają 9100 r. p.n.e.
Nasiona soczewicy były postawą dań w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji oraz w starożytnym Rzymie.
Soczewica czerwona jest bogatym źródłem białka przyswajalnego w 85%, zalecana jest w diecie wegetarian i wegan.
To także źródło witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B9), witaminy K, oraz takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, mangan oraz miedź. Soczewica w swoim składzie posiada stosunkowo mało sodu, przy dość dużym poziomie potasu, co sprawia, że jej spożycie sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Soczewica jest rośliną lekkostrawną. Poleca się ją kobietom w ciąży ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego. Może być spożywana także przez diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Soczewica czerwona obniżą poziom złego cholesterolu we krwi. Zawiera także dużo błonnika pokarmowego.
Kiełki soczewicy czerwonej zawierają jeszcze więcej składników odżywczych niż ziarna.
Nadają się do natychmiastowego spożycia i są idealnym dodatkiem do potraw w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, do sałatek past, dań gotowych.
Kiełkowanie to proces, który ma na celu dostarczenie składników odżywczych do organizmu - zarodka. Po namoczeniu w ziarnie zaczyna zachodzić kaskada reakcji biochemicznych - skrobie, białka i tłuszcze są stopniowo rozkładane w wewnętrznej części ziarna. To sprawia, że kiełkowane ziarno jest bardziej strawne w porównaniu z ziarnem nie kiełkującym.
Dzięki obróbce cieplnej kiełkowane produkty nadają się do natychmiastowego spożycia.
Kiełkowane bezglutenowe ziarna soczewicy czerwonej są bardzo smacznym dodatkiem.
Produkcja kiełek soczewicy czerwonej odbywa się w kilku fazach: - Po pierwsze ziarna poddawane są dokładnej selekcji - wybierane są nasiona tylko o wysokiej jakości. Następnie ziarna są czyszczone. Czyszczenie jest procesem wieloetapowym, gdzie w pierwszym momencie ziarna namacza się w wodzie, aby zmyć z nich wszystkie zanieczyszczenia, a następnie moczy celem kiełkowania.
Ziarna są kiełkowane w ciągu 24 do 48 w monitorowanych warunkach.
Następnie kiełki poddawane są obróbce cieplnej, która zatrzymuje proces kiełkowania w optymalnej fazie kiełkowania, tak aby zgromadziły się w nich jak największe ilości składników odzywczych. Kiełki zostają wysuszone i zapakowane.
Wartość odżywcza kiełkek soczewicy czerwonej w 100g produktu |
|
Wartość energetyczna | 1515 kJ / 359 kcal |
Tłuszcz | 1,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 0,3 g |
Węglowodany | 53 g |
w tym cukry | 2,2 g |
Błonnik | 16 g |
Białko | 25 g |
Sól | 0,02 g |
Kraj pochodzenia : Czechy
W zakładzie wykorzystuje się alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzechy, sezam, soją mleko, gorczycę, seler, związki siarki. Produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Przechowywac w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed końcem: Data na opakowaniu.
Przedstawione zdjęcie produktu z oferty jest poglądowe. Poszczególne partie mogą się od siebie nieznacznie różnić.
Brak opinii do tego produktu.