Pszenica 2ab
Informacja o pradawnym zbożu, pradawnej odmianie pszenicy 2ab, z którego wytwarzana jest lekkostrawna mąka 2ab.
Wszystko o pszenicy 2ab
Pszenica nie jest równa pszenicy!
Jesteśmy tym co jemy, a chcąc dobrze się odżywiać i zachować przy tym dobre samopoczucie,
warto zwracać uwagę w przypadku konsumpcji wyrobów piekarniczych, aby zawierały one wyłącznie dobrze przyswajalny pradawny gluten
i mniejszą ilość FODMAP.
Wielu konsumentów stwierdziło, że ich organizm lepiej przyswaja pradawną pszenicę bez glutenu D, niż nowoczesne gatunki pszenicy i orkiszu. Naukowcy udali się na poszukiwanie pradawnego gatunku pszenicy o najlepszych właściwościach - które odkryli w pszenicy 2ab. Zawiera ona tylko naturalne geny A i B, jest bez glutenu D i w dodatku zawiera mniej FODMAP, niż nowoczesna pszenica chlebowa lub orkisz.
Na tej stronie dowiesz się, dlaczego pszenica 2ab może być dobrym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie zdrowy styl życia.
Autentyczność tkwi w genach
Pra-pradziadkiem pszenicy jest pszenica samopsza, która w naturalny sposób rozwinęła się przed ok. 10 milionami lat.
Pod względem genetycznym ma ona bardzo prostą budowę i zawiera tylko jeden podwójny genom A.
Około 3 milionów lat temu powstała, również w naturalny sposób płaskurka - w wyniku skrzyżowania samopszy z jednym z gatunków dzikiej trawy.
Swoją informację genetyczną ma ona zapisaną w pradawnych genomach A i B.
Przykłady te pokazują, że prawdziwa pradawna pszenica wyróżnia się przez swoją informację genetyczną.
Autentyczność tkwi zatem w genach !
Pszenica 2ab również zawiera tylko pradawne geny A i B (=pszenica 2ab), jest to więc prawdziwą pradawną pszenica.
Pra-gluten – tolerowany od dawien dawna
Gluten jest tzw. kleistym białkiem w pszenicy, dzięki któremu ma ona dobre właściwości pieczenia, jednak niektórym osobom przysparza on problemów zdrowotnych.
Badania wykazują, że, w wielu przypadkach jest za nie odpowiedzialny nowoczesny genom D.
Tylko prawdziwa pradawna pszenica, jak pszenica 2ab, zawiera wyłącznie tolerowany pradawny gluten, bez genomu D.
Rolnik Młynarz Piekarz.
W wybranych regionach Europy pszenica 2ab uprawiana jest w sposób tradycyjny, odseparowana od innych gruntów uprawnych.
Jest tam ona oddzielnie zbierana i przechowywana.
Pszenica 2ab jest mielona na mąkę we własnych młynach przeznaczonych specjalnie do mielenia pszenicy 2ab.
W młynie ziarno pszenicy 2ab jest poddawane naturalnej fermentacji, w celu uzyskania niskich zawartości FODMAP oraz niepowtarzalnego smaku.
Pszenica 2ab jest więc częścią ścisłej filozofii kontroli jakości
- od uprawy, porzez proces mielenia, aż do momentu jej przetwarzania na wyśmienite wypieki.
Tam gdzie widnieje napis przy produkcie - pszenica 2ab, tam też jest zawarta wyłącznie pszenica 2ab.
wszystko-o-pszenicy-2ab-
Sprawdź mąkę 2ab
Kliknij w link poniżej aby przejść do produktu mąka 2ab
-maka-pradawna-2ab-lekkostrawna-