Murzynek pod kokosową koroną

Murzynek pod kokosową koroną

Każdemu z nas czasem marzy się korona….

Zawsze można sobie przygotować wówczas pyszne ciasto –

Murzynek pod kokosową koroną z mąki 2ab

CIASTO

1 i 3/4 szkl mąki 2ab

1 szkl mleka ( lub np. napój migdałowy)

0,5 szklanki cukru lub słodzik

1 kostka masła lub olej kokosowy

3 łyżki kakao

6 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody

KORONA KOKOSOWA

6 białek, 200 g wiórków kokosowych, cukier lub słodzik do smaku.

Przygotowanie

Masło roztopić ze słodzidłem, a jak ostygnie dodać mleko/napój, żółtka i kakao i zmiksować.  
Do masy dodać mąkę i wymieszać , tak aby konsystencja była gęsta .

Z białek ubić pianę że szczyptą soli dodać słodzidło. Do masy delikatnie dodawać wiórki kokosowe.  Ciasto wyłożyć do formy, a na nie białka.

Piec w 180' 40 min

Gdyby beza za bardzo się rumieniła to trzeba przykryć ciasto folią.

Propozycja pani Angeliki

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany Zaloguj się