Każdemu z nas czasem marzy się korona….
Zawsze można sobie przygotować wówczas pyszne ciasto –
Murzynek pod kokosową koroną z mąki 2ab
CIASTO
1 i 3/4 szkl mąki 2ab
1 szkl mleka ( lub np. napój migdałowy)
0,5 szklanki cukru lub słodzik
1 kostka masła lub olej kokosowy
3 łyżki kakao
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody
KORONA KOKOSOWA
6 białek, 200 g wiórków kokosowych, cukier lub słodzik do smaku.
Przygotowanie
Masło roztopić ze słodzidłem, a jak ostygnie dodać mleko/napój, żółtka i kakao i zmiksować.
Do masy dodać mąkę i wymieszać , tak aby konsystencja była gęsta .
Z białek ubić pianę że szczyptą soli dodać słodzidło. Do masy delikatnie dodawać wiórki kokosowe. Ciasto wyłożyć do formy, a na nie białka.
Piec w 180' 40 min
Gdyby beza za bardzo się rumieniła to trzeba przykryć ciasto folią.
Propozycja pani Angeliki
Dodaj komentarz