Przepis na pyszne ciasto Pani Eweliny, które w wietrzne jesienne wieczory przypomni nam lato.
-400 g mąki 2ab
-4 jajka, białka oddzielone od żółtek
-Ksylitol na oko
-Aromat waniliowy
-200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-800 - 1000 g np. mrożonych lub świeżych jagód
Białka odstawić do lodówki.
Blenderem zemleć ksylitol 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do miksera włożyć żółtka, dodać 40 g zmielonego ksylitolu, aromat wanilinowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do zamrażalnika.
Prostokątną blachę (ok. 35 x 25 cm) posmarować masłem i posypać kaszą manną. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Każdą kulę pokroić na 8 części, kawałki ciasta wkładać kolejno do blendera , rozdrobnić. Rozdrobnione ciasto przekładać na blachę, czynność powtórzyć dla pozostałych trzech kawałków ciasta, wierzch ciasta wyrównać. Na cieście równomiernie rozłożyć jagody.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Do naczynia miksera wlać białka, ubijać na sztywną pianę. W trakcie ubijania po upływie 1 min 30 s stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie pozostały, wcześniej zmielony ksylitol.Pianę równomiernie rozłożyć na jagodach.
Piec ok. 30 min (180°C), aż piana będzie miała złoty kolor. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 5 min. Pozostawić w zamkniętym piekarniku na ok. 10 min.
Podawać po ostygnięciu.
Dodaj komentarz