jabłka w roli głównej - czyli SZARLOTKA !

jabłka w roli głównej - czyli SZARLOTKA !

Jak jesień to oczywiście jabłka, a jak jabłka to pachnąca SZARLOTKA !!!!

Poniżej przepis na szarlotkę pani Angeliki
2 szkl mąki 2ab
200g masła lub np oleju kokosowego
3 łyżki  słodzika – np. ksylitol
Cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki jogurtu bez laktozy lub kokosowego
cynamon do smaku


Masło twarde pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.

Odstawić na 30 min do lodówki.

Obrać 6 jabłek i pokroić w różne kawałki dodać do jabłek  kisiel i łyżeczkę cynamonu.

Ciasto podzielić na 2 części.

Jedną część ciasta wyłożyć na dno formy i  ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć jabłka.

Drugą częścią ciasta przykryć jabłka. Można ciasto układać w formie paseczków czy np. fantazyjnych kształtów, które wykrawa się  foremkami do ciasteczek. Tu wykorzystano foremki gwiazdek.

Piec 60 min 180 stopni.

Jeśli nie chce się, aby się  przyrumienilo to można przykryć ciasto podczas pieczenia folią aluminiową. 

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany Zaloguj się